Che Guevara & Kuba
Che Guevara & Kuba
Che Guevara
 
Menü
 
Kuba
 
Rólam
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Fidel Castro

Fidel Castro több, mint négy évtizede Kuba teljhatalmú ura. Túlélt egy az Egyesült Államok által támogatott inváziót, számtalan merényletkísérletet, a gazdasági embargót, sőt még pártfogójának, a Szovjetuniónak az összeomlását is. A Castro-korszak története valószínűleg az elmúlt száz év történelmének legérdekesebb része. Mekkora az esélye annak, hogy egy kis jelentéktelen ország az egész világra befolyást gyakoroljon, és megőrjítse az Egyesült Államokat? Ez lehetetlen - hogy történhetett meg?  

Fidel Castro vezette azt a forradalmat, amely megdöntötte egy gyűlölt diktátor uralmát. 1959. január 6-án, amikor diadalmasan bevonult Havannába, ő volt egy egész nemzet reménységének megtestesítője. Fidel, ez a fiatal, szakállas gerillavezér messiásként érkezett Kuba számára. Az ő hatására szárnyalni kezdett a kubaiak képzelete. Igazi romantikus hős volt: egy nagydarab, férfias, karizmatikus forradalmár. Végtelenül összetett személyiség, kiemelkedő intelligenciával és hajlíthatatlan akarattal. Az általa vezetett forradalom az első pillanattól fogva az ő saját műsora volt. 

Castro felrázta népét: az igazság nevében és egy fényes jövő ígéretével hősies tettek végrehajtására serkentette őket. Katonáit elküldte a világ legtávolabbi zugaiba is, amivel sokakat nagy álmok szövögetésére ösztönzött. Az emberek vágytak a dicsőségre, a hősiességre - és ő felszította bennük ezt a vágyat. Ám Castro kétmillió kubait emigrációba kényszerített, és elhallgattatta azokat, akik szembeszálltak hatalmával.


Fidel Castro Kuba távoli, északkeleti részén nőtt fel, egy Las Manacas nevű terjeszkedő cukornád-ültetvényen. Apja, Angel egykori spanyol katona volt. A századfordulón jött Kubába, hogy részt vegyen a spanyol-amerikai háborúban, majd vagyont gyűjtött azzal, hogy cukornádat termesztett az amerikai tulajdonú United Fruit Company számára, amely akkoriban meghatározó szerepet játszott a vidék gazdaságában. 
 

Fidel anyja, Lina Ruz szegény, de ambiciózus vidéki lány volt. Tűzrőlpattant menyecske hírében állt, aki egy puska elsütésével hívta a családját vacsorázni. Bár Lina alig tudott írni-olvasni, ragaszkodott hozzá, hogy gyerekei az Angel számára megfizethető legszínvonalasabb oktatásban részesüljenek. Fidelt és két fivérét, Rault és Ramont Santiago de Cubába küldték egy bentlakásos iskolába. Ám a rakoncátlan Castro-fiúk bomlasztó elemnek bizonyultak, ezért menniük kellett. 
 

Fidel 1941 októberében, tizenöt évesen Havannába ment, és beiratkozott az El Colegio de Belenbe, Kuba legjobb és legelőkelőbb iskolájába. Vidéki neveltetése folytán kilógott iskolatársai közül, akik a kubai arisztokrácia művelt, olvasott köreiben nőttek fel. Meggondolatlan viselkedésével hamar kiérdemelte az El Loco, vagyis "az őrült" becenevet. A fiatal Castro világképe Belenben, a jezsuita papok irányítása alatt kezdett el formálódni. A jezsuiták a spanyol polgárháború politikai örökségét hordozták. A nemzetiek nézeteit osztották, akik eszmeileg igen közel álltak a fasizmushoz. Teljesen magukévá tették azt az elgondolást, hogy a katolikus spanyolajkú világ felsőbbrendű az anyagias és korrupt angolszász világhoz képest. 
 

1945-ben bekerült a havannai egyetemre, ahol a kubai nacionalista professzorok befolyása alá került, és elmélyült a kubai történelem tanulmányozásában. Arra a következtetésre jutott, hogy Kuba a múltban nem vehette a saját kezébe a sorsát, és ezért az Egyesült Államokat okolta. Sztrájkokat és tüntetéseket szervezett, pályázott a hallgatói önkormányzat elnöki posztjára, és csatlakozott egy diákbandához. 1952-ben a kubaiak izgatottan várták a választásokat, amelyeket negyedszer tartottak volna az új alkotmány 1940-es hatályba lépése óta. Fidel, a fiatal ügyvéd megragadta az alkalmat. Az Orthodoxo párt színeiben indult képviselőjelöltként. Kampányában a felelős kormányzat és a korrupció letörése mellett szállt síkra. Közeledett a választás napja, és Fidel Castrónak jó esélye volt a győzelemre. Ám március 10-én Fulgencio Batista tábornok katonai puccsot hajtott végre, szétzúzva a kubai demokráciát és Fidel politikai aspirációit.
Batista államcsínyével mintegy kinyitotta Pandóra szelencéjét. Létrejöttek a tökéletes feltételek egy hős forradalmár felemelkedéséhez. Az intézmények már nem számítottak - csak a merészség számított. És az egyén, aki erőszakos tettekre is képes...

 
Naptár
2024. Február
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
01
02
03
<<   >>
 
Óra
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre    *****    Egy asztrológiai elemzés,sok segítséget ad,életünk megtervezéséhez,rendeld meg és küldök egy 3 éves éves elõrejelzést is    *****    Szeretne leadni felesleges kilókat? Szeretné méregteleníteni és tisztítani szervezetét?Csatlakozzon a programhoz még ma!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, kezd az évet azzal, hogy belenézel, én segítek értelmezni amit látsz. A saját akaratod dönt!    *****    Regisztrálj még ma és 5.333 Ft kedvezményt kapsz az AMWAY termékeibõl! Januári leárazások! Amway termékek elérhetõ áron!    *****    Sokan elmentek a Paradox Live mellett, pedig könnyen lehet, hogy egy kiváló animét hagytak ki. Olvasd el, miért.    *****    Megõrültek az árak!Hatalmas nagy kedvezményekkel várlak benneteket!AMWAY termékek elérhetõ áron!Regisztrálj még ma!AMWAY