Che Guevara & Kuba
Che Guevara & Kuba
Che Guevara
 
Menü
 
Kuba
 
Rólam
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Kubai koktélok

Daiquiri:

Amennyiben egy italt, és az évek során köré szővődött fogyasztási szokásokat, mintegy ars poetica-ként meg lehetne fogalmazni, akkor ez a Daiquiri esetében bizonyosan így hangzana: "A kevesebb több!". Ezt bizonyítja az is, hogy 1896-os születése óta szinte változatlan, eredeti recept alapján keverik a világ valamennyi bárjában.         

Legyünk az év bármely szakában, a Föld bármely pontján, ha egy vendég a koktéllap helyett Daiquirit kér, a bármixer biztos lehet abban, hogy hozzáértővel van dolga. Éppen ezért a gondos elkészítés , a jól eltalált arányok ennél az italnál különösen fontosak, a szomjas vendég szempontjából, aligha túlzás, perdöntőek lehetnek.

A Daiquiri feltalálásának körülménye ennél azért jóval prózaibb volt - Jennings Cox a kelet-kubai Daiquiri városában működő amerikai rézbányák igazgatója, kifogyván a gin-ből, zavarában eszelte ki az ital receptjét. Az improvizálásra azért volt szük-ség, mert Jennings tartott attól, hogy a gyár ellenőrzésére érkező főnökeinek nem fog ízleni a helyi rum kissé nyers íze. Így hát kiugrott a kertbe néhány szem lime-ért (zöldcitrom), és azok levéből, cukorból és az otthon található rumból egy egyszerű punchot kevert, ahogy azt az ültetvényesek szokták. Jennings sikerét igazolja, hogy az ital nemsokára eljutott Amerikába, amikor Lucius Johnson, a US Navy admirálisa hazavitte magával, és ott a washingtoni Army and Navy klubban vált kedveltté először. A bár Daiquiri halljában egy réz emlékplakett hírdeti azóta is Jennings Cox érdemeit.

 

Hozzávalók:

5 cl fehér rum

1,5 cl cukorszirup

3 cikk lime (zöldcitrom) leve

 

Elkészítés:

A shakerbe néhány szem jéggel a hozzávalókat jó alaposan összerázzük, majd előre behűtött 'Y', más néven martinis pohárba szűrjük.

A cukorszirup víz és kristálycukor keveréke 1/1 arányban. ( pl: 1 dl forró vízben elkeverünk 10 dkg cukrot úgy, hogy ne maradjon üledék benne, majd lehűtjük)

 

Javaslat:

Ha kedvünk tartja, turmixban friss gyümölcsökkel is elkészíthetjük az italt. Az arányok maradnak, ám az előre megtört jég, a gyümölcs (pl.: 3-4 dkg eper, egy fél banán, egy fél konzerv őszibarack ) és a fent említett hozzávalók egyszerre kerüljenek a turmixba, hogy italunk jégkása szerű lehessen. Kövessük akár az eredeti, akár a gyümölcsös változatot, 2-3 pohár elfogyasztása esetén kizárólag rajtunk múlik hangulat, a többnél már az italon.

Preferált márkák a rumnál: Bacardi light, Havanna silver A zöldcitrom bármely nagyobb áruházláncban kapható.

 

 

Cuba Libre:

A világ legnépszerűbb itala az Amerikai Egyesült Államok és Spanyolország közötti ellentét kapcsán született. A századforduló idején a Spanyol-Amerikai háború alatt történt, hogy számos amerikai katona érkezett Kubába. Fausto Rodriquez fiatal hírnök elmesélte, hogy néhány szolgálaton kívüli társával az Old Havanna bárban gyűltek össze. Egy százados belépvén a bárba rumot és colát rendelt lime-mal és sok jéggel. A tiszt olyan élvezettel itta koktélját, hogy a többiek is kedvet kapván rendeltek a mixertől az italból.

Az ital gyors sikert aratott, és amikor a következő kört rendelték, az egyik katona javasolta, hogy mondjanak tósztot az újonnan felszabadított Kuba ünneplésére. A százados felemelte poharát, és elmondta azt a csatakiáltást, mely a Függetlenségi Háború alatt inspirálta a hős kubai katonákat: Cuba Libre! Cuba Libre! Cuba Libre!

 

Hozzávalók:

5 cl rum

2dl cola

1 lime

 

Elkészítés:

A jéggel teli long drinkes pohárba a cikkekre vágott lime levét belecsavarjuk és beledobjuk, majd a rumot és a colát ráöntve máris iható az ital.

Használhatunk bármilyen fehérrumot, akár barna vagy spiced rumot is.

Preferált rummárkák: fehér- Bacardi light, Havanna silver, barna - Bacardi black, Havanna 3éves, Captain Morgan black, Captain Morgan spiced

 

Mojito :     

Ernest Hemingway cukorbetegsége ellenére sem tudta megállni, hogy meg ne kóstolja a kubaiak nemzeti italát. Ezért készíttetett magának egy cukormentes változatot, amely Maraschino (kubai cseresznyelikőr) és grapefruit héjának hozzáadásával készült, és amelyet azóta is Ernest Hemingway Special néven kérhetünk a bármixerektől.

A Daiquirival ellentétben a Mojitót nem sajátították ki a kiváltságosok, gazdagok és szegények egyaránt élvezik, mértékkel és mérték nélkül, ahogy éppen jól esik. Fogyasztása odahaza mind a mai napig egyet jelent azonosulni a néppel, a nemzeti büszkeséggel.

Készítése egyaránt szórakozás és szenvedély, hogyanjáról mindig parázs viták pattanhatnak ki, elrontása nagyjából akkora vétek, mintha valaki a fütyülőst almából próbálná megfőzni. Ma a Mojito a legutolsó és legöregebb kubai koktélként éli reneszánszát Európában és a világ többi részén.

 

Hozzávalók:

6 cl fehérrum

1-2 cl cukorszirup

egy lime leve

4-5 mentalevél

szóda

 

Elkészítés:

A megmosott lime-ot cikkekre vágjuk, majd egy pohárba csavarjuk és beledobjuk. Ráöntjük a cukorszirupot, ami cukor és víz egy-egy arányú keveréke, és beledobjuk a mentalaveleket. Az intenzívebb ízhatás eléréséhez tetszés szerint meg is nyomkodhatjuk a mentát a pohárban.

A poharat tele töltjük törtjéggel, majd ráöntjük a rumot és felöntjük szódával. Jó alapos kevergetés után máris fogyasztható.

 

Daiquiri:

Nevét egy kelet kubai városról kapta, ahol régen egy helyi rézbánya igazgatója látta vendégül főnökeit. Hirtelen észrevette, hogy elfogyott a gin, és rumon kívül semmivel nem tudja megkínálni vendégeit. Attól tartva, hogy főnökeinek a rum magában nem fog ízleni, néhány lime levét a rumhoz keverve punchot készített. (Ezt a módszert az ültetvényeseknél látta.)

 

Margarita:

A legenda szerint egy szállodaigazgató gyönyörű barátnőjének készítette el ezt a koktélt először, akit történetesen Margaritának hívtak. A tequila-fogyasztás növekedésével vált egyre népszerűbbé a koktél, főképpen a kaliforniai diákok körében.

 

Bloody Mary:

A legendás párizsi Harry's New York Bar-ban készítették el először. A készítő a koktélt VIII. Henrik lányáról, véres kezű Máriáról nevezte el. USA-ban a 10 legnépszerűbb koktélok egyike.

Ha nincs benne vodka: Virgin Mary, ha tequilát keverünk a koktélba: Bloody Maria, és Danish Mary elnevezést kap, ha aquavitot adunk a vodka helyett.

 

Cuba Libre:

Ahogy a Coca-cola teret hódított az USA-ban, a katonák Kuba felszabadulását a spanyol uralom alól a "Cuba libre" felkiáltással üdvözölték. Kóla és karibi fehér rum = Cuba Libre

 

Gin Fizz:

A legsikeresebb italok egyike. Titka: hatalmas jégkockák és a hosszú időn át tartó rázás.

Rengeteg változta ismert:

Brandy Fizz brandyvel, Rum Fizz rummal, Whisky Fizz whiskyvel, valamint a tojásos fizzek, mint például: Silver Fizz 1 tojás fehérjével, Golden Fizz egy tojás sárgájával, és a Royal Fizz 1 egész tojással.

 

Mojito:

Kubából ered ez a koktélfajta, és állítólag a helyi fiatalok találták ki a nagy szesztilalom idején (I. világháború után). A szeszt friss gyümölcslevekkel helyettesítették ezidőtájt. Így robbant be a köztudatba és szerte Európát is meghódítva a Mojito.

 

Piña Colada:

A Karib szigeteken tradicionális italok, a Saoco (kókusztej és rum) elnevezésű ital, valamint ananászlé és zöld kókuszlé keverékéből álló frissítő elegyéből jött létre. Egzotikus szigeteken friss gyümölcsből készítik.

 

Planter's Punch:

Indiából ered, gyarmati ital. A puncs jelentése szanszkrit nyelven: öt, amely vonatkozik az öt alkotórészre, amiből ez a koktél készül.

 

Tequila Sunrise:

1972-ben indult el útjára a Rolling Stones együttesnek köszönhetően. Az együttes egyik kaliforniai turnéja alkalmával tette az italt híressé az amerikai sajtó.

 

Zombie:

A félelmetes hírű - bátorság próbája ital jelszava: mindenkinek csak egyet. A longdrinkes pohár minimum 3 féle rum, szirupok, likőrök és gyümölcslevek elegyét tartalmazza.

 
Naptár
2021. December
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Óra
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    RENDELJ szeretteidnek, barátaidnak ASZTROLÓGIAI elemzést karácsonyra. Nagyon hasznos és fontos ajándék. Rendelj most!!!    *****    FRPG - Are you, are you, Coming to the tree, Where they strung up a man, They say who murdered three. - FRPG    *****    Szereted a fantáziával színezett középkoros szerepjátékokat? És a kalózokat? Ha igen, akkor itt a helyed köztünk! :3    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mindenkiben két farkas él, az egyik jó, a másik gonosz, és az éli túl, amelyiket etetjük.    *****    Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM