Che Guevara & Kuba
Che Guevara & Kuba
Che Guevara
 
Menü
 
Kuba
 
Rólam
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Hírek
Hírek : „LATINO” - új éjszakai sorozat a Duna Televízióban

„LATINO” - új éjszakai sorozat a Duna Televízióban

dunainfo  2005.04.17. 12:54

A DUNA Televízió tavasszal új éjszakai sorozatot indít „Latino” címmel, mai latin-.amerikai és spanyol rendezők filmjeiből, de helyet kapnak a sorozatban olyan nem latin-amerikai rendezők alkotásai is, amelyek jól ráéreznek a „latin-amerikaiság”-ra, mint Wim Wenders filmje, a legendás kubai zenészekről szóló Buena Vista Social Club, vagy Eila Hershon és Roberto Guerra Frida Kahlo-ja: dokumentumfilm a nagy mexikói festőművésznőről (nem tévesztendő össze Julie Taymore játékfilmjével, Salma Hayekkel a főszerepben).

A „Latino” sorozatban egyaránt láthatunk spanyol filmeket (Pedro Almodóvar: Mindent anyámról, Beszélj hozzá, Miguel Ángel Sánchez: Égetnivaló hazudozó), koprodukciókat: Laura Maná: Megváltó szex (spanyol-mexikói), Fernando Merinero: Lázaro barátnője (spanyol-kubai) és latin-amerikai filmeket, a két kultúra kapcsolódását hangsúlyozandó. Rubén Darío, a nagy nicaraguai költő, aki egyben a spanyolországi költészet megújítója is volt, így fogalmazta meg „A hattyúk” című versében ezt a kettős gyökerűséget: „Mint spanyol ivadékot szült Amerika engem…” (Tímár György fordítása) Theodor Roosevelthez címzett „Roosevelthez” című versében pedig ezt írja: „Vigyázzatok. Nincs élőbb Spanyol Amerikánknál, hol a Spanyol Oroszlán ezer kölyke morog.” (Simor András fordítása)

A Spanyol Oroszlán kölykei ma is morognak, s ez a sokszínű válogatás hű képet ad a forrongó földrész múltjáról és jelenéről. Az argentin Fernando Ezequiel Solanas Utazás az időben-jének beszédes nevű főszereplője - Martín Nunca: Soha Martín – rég nem látott apját keresve végigutazik Latin-Amerikán, s e külső-belső utazás során megmerítkezik a földrész népei – négerek, indiánok, félvérek – soknyelvű – spanyol, portugál, kecsua, aymara – kultúrájában. Az Egberto Gismondi és Astor Piazzola nagyszerű zenéjével kísért időutazás a diktatúrák véres időszakán is átvezet. Solanas másik filmje a Dél a katonai diktatúra börtönéből szabadult Floreal (Miguel Ángel Solá) álomszerű emlékképein át ad szűrrealizmusba hajló, ironikus képet a 70-es évek Argentínájáról. Miközben a holtak az élőkkel vitáznak, végigkíséri a filmet az argentin tangó, ami több mint zene és több mint tánc: egyfajta életérzés kifejeződése.

Nem véletlen, hogy Solanas Argentin tangójának alcíme: Gardel száműzetése. Az emigrációba kényszerült argentinekkel együtt mintha maga a nagy tangóénekes, Carlos Gardel, az argentin tangó szimbóluma is gyökereit vesztette volna. A légújabb argentin nemzedéket Santiago Loza, a Magányos lelkek rendezője képviseli. Az ő szereplői is talajvesztett emberek, ám ők az elmúlt évek gazdasági válságának áldozatai, akik a reménytelen ürességben kapaszkodnak egymásba.

Kilátástalan életükben tébláboló, kallódó fiatalok a mexikói Alejandro Gonzáles Inárritu Korcs szerelmek, a brazil Walter Salles Idegenben című, és a spanyol Fernando Merinero Spanyolországba emigrált kubai fiatalokról szóló filmjének, a Lázaro barátnőjének hősei is, akiknek élete elkerülhetetlenül – vagy csak hajszálnyira elkerülhetően – sodródik a bűnözés, a vég felé. A Kilenc királynő az argentin Fabian Bielinsky alkotása mulatságos formában dolgozza fel, mint igyekszik megragadni két kis pitiáner bűnöző a nagy lehetőséget, egy spanyol milliomos átverését. Egy spanyol kritikus azt írta: „Nem csodálkoznék, ha az amerikaiak hamarosan megcsinálnák a film re-make-jét”, egy amerikai kritikus pedig, mintha erre válaszolva írná: „A Kilenc királynő az a fajta film, amelyből Hollywood re-make-eket szokott készíteni, amit aztán reménytelenül elszúr.” Különös, üde színfoltja a sorozatnak a Sábado – esküvői video, a chilei Matías Bize mulatságos, fanyar „valós idejű filmje”.

 
Naptár
2024. Július
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Óra
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Ingyenes, magyar fejlesztésû online AI kalandkönyvek és szabadulószobák. Regisztrálj és játsz! Garantált szórakozás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168