Che Guevara & Kuba
Che Guevara & Kuba
Che Guevara
 
Menü
 
Kuba
 
Rólam
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Hírek
Hírek : Che Guevara a mozikban „hódít"

Che Guevara a mozikban „hódít"

Bardon Nikoletta  2005.03.25. 14:10

Fidel Castro a nyilvánosság előtt hasra esett. Kuba veterán vezére már tíz amerikai elnököt túlélt, de fizikai állapota már nem a régi. Amerika nem felejt, nem engedték be Robert Redford filmfesztiváljára Che Guevara családját, hogy megtekintse a legendás forradalmárról készült filmet, így aztán a producer, Robert Redford maga mutatta be a családnak a filmet külföldön. Egy motoros naplója - ez a cím.

Guevara él! - hirdeti nem egy internetes portál, ahol az eredetileg argentin, majd kubai forradalmár életéről lehet részleteket megtudni, képeket letölteni és esetleg fórumokon megbeszélni a kommandante világnézetét. A sapkáján büszkén vörös csillagot viselő forradalmár arcképét egyre több plakáton, pólón és pulóveren láthatjuk viszont immár nemcsak külföldön, de idehaza is. A romantikus, ideológiamentes tévképzetet szeretné eloszlatni - legalábbis a rendező bevallása szerint - a novemberben a hazai mozikban is megjelenő, A motoros naplója című film. A fiatal Ernesto Guevara nyolc hónapját kíséri végig a történet, aki 1952-ben körbejárta Latin-Amerikát egy motorkerékpáron barátjával, Alberto Granadóval. Az akkor nem egészen 24 éves, arisztokrata családból származó fiatal orvostanhallgató ekkor ismerte meg a latin-amerikai valóságot, amely a forradalom irányába vezette őt el. A későbbi kubai vezetővel, Fidel Castróval Mexikóvárosban ismerkedett meg 1955-ben, és néhány átbeszélgetett éjszaka után közösen indították meg támadásukat Fulgencio Batista diktatúrája ellen.


   
A büszke forradalmár, Che Guevara, aki mexikói állampolgársága tiszteletére vette fel a Che becenevét hivatalosan is, a kubai forradalom sikere után sem pihent meg, célként tűzte ki mind a latin-amerikai államok, mind egyes afrikai államok lakóinak jobblétét. Ezt hangsúlyozta a többi közt az 1964. december 9-én, az ENSZ közgyűlése előtt mondott beszédében is, melyet angolra fordítottak le. „A szocializmust akarjuk építeni. Kinyilatkoztattuk: azokat támogatjuk, akik a békére törekednek. Magunkat az el nem kötelezett országok közé soroljuk, habár marxista-leninista elveket követünk, mivel a hozzánk hasonlóan el nem kötelezett államok is harcolnak az imperializmus ellen. Békét akarunk és jobb életet az embereknek."

Che Guevara ugyanakkor beszédében az Egyesült Államok kormányát nem a szabadság, hanem a kizsákmányolás és a zsarnokság kabinetjének nevezte, Kubáról pedig így nyilatkozott: „Kuba, tisztelt küldöttek, egy szabad és szuverén állam, amely nincs elkötelezve senkinek, ahol nincsenek külföldi beruházók, akik beleszólnának a politikájába. Kuba ezért emelt fővel vehet részt ezen a közgyűlésen, és megmutathatja annak a kijelentésnek az igazságát, miszerint Kuba az amerikaiak szabad földje" - mondta Che Guevara negyven évvel ezelőtti beszédében az ENSZ közgyűlésen.

Forradalmári tevékenységét azonban továbbra is a tettek jellemezték, Afrika után Bolíviát vette célba, hogy ott is végrehajtsa a forradalmi fordulatot, de tervét a bolíviai hadsereg hathatós amerikai közreműködéssel keresztülhúzta. 1966. október 8-án két társával együtt elfogták, majd másnap ki is végezték az akkor 39 éves parancsnokot. Fidel Castro, korábbi harcostársa egy évvel a halála után úgy nyilatkozott, hogy Che élete minden forradalmárnak példaként kell szolgálnia.


   
A kubai forradalom eszméje napjainkban is virágkorát éli, a kubai vezetőről, Fidel Castróról is múlt évben készült el az a 93 perces dokumentumfilm, melyhez Oliver Stone rendező mintegy harminc órányi beszélgetést rögzített a diktátorral. A 78 éves vezető állítólag remek szellemi állapotban van, ugyanez fizikailag nem mondható el róla. Múlt szerdán ugyanis, miután befejezte Santa Clarában a kultúra napja alkalmából elmondott beszédét, elesett, és eltörte bal térdét, valamint elrepedt az egyik karja. Ám Castro nem vesztette el lélekjelenlétét, miután felsegítették, és egy székre ültették, mikrofont ragadott, és megnyugtatta a több ezer nézőt: jól van. És az eddig tíz amerikai elnök idején hatalmon lévő kubai vezető bocsánatot kért, amiért elesett. 

 
Naptár
2021. December
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Óra
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    RENDELJ szeretteidnek, barátaidnak ASZTROLÓGIAI elemzést karácsonyra. Nagyon hasznos és fontos ajándék. Rendelj most!!!    *****    FRPG - Are you, are you, Coming to the tree, Where they strung up a man, They say who murdered three. - FRPG    *****    Szereted a fantáziával színezett középkoros szerepjátékokat? És a kalózokat? Ha igen, akkor itt a helyed köztünk! :3    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mindenkiben két farkas él, az egyik jó, a másik gonosz, és az éli túl, amelyiket etetjük.    *****    Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM