Che Guevara & Kuba
Che Guevara & Kuba
Che Guevara
 
Menü
 
Kuba
 
Rólam
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Hírek
Hírek : Omara Portuondó és Ibrahim Ferrer

Omara Portuondó és Ibrahim Ferrer

V. V.  2005.03.12. 18:52

Megtanították. Épp csak nem mondták, hogy hagyjuk ezt az angolt, mi spanyolul beszélünk! A világhírű kubai énekesnő, Omara Portuondo és társa, Ibrahim Ferrer megjegyzést ugyan nem tettek, ha a sajtóbeszélgetésen valakinek kicsúszott a száján egy „szósöl kláb“, de a válaszban annyiszor mondták el, hogy „buena víszta szósziál klub“, ahányszor csak tehették.

Könnyedén kezelték az egészségügyi állapotukról érdeklődőket. Különösen a legendás zongorista, Rubén González hogyléte érdekelte a zsurnalisztákat, ő ugyanis nem jelent meg a budapesti koncert előtti tájékoztatón: „Jól vagyunk – mondta a hetvennégy éves Ibrahim Ferrer –, Rubén is jól van, nyolcvankét éves, más baja nincs!“

Amikor elhangzott a Népszabadság Magazin nevében feltett kérdés, kicsit civódtak azon, melyikük válaszoljon.

– Annyi népszerű zene és tánc született Kubában, amennyi sehol másutt Latin-Amerikában. Olyan zeneszerzőik vannak, mint például Enrique Jorrin, aki megkomponálta a csacsacsát. Miért éppen az önök országa a listavezető latin zenében?


– Omara, most egy kicsit hallgass, én is szeretnék beszélni! – protestált Ibrahim Ferrer, majd folytatta. – Kubaiak vagyunk és a muzsika ott folyik az ereinkben. Kis ország a miénk, de szeretnénk nagyra nőni. A zenében megtehetjük. Sok ritmus született nálunk, a csacsacsa, melyet említettél, de ott van még a mambó, a rumba, a boleró és még sok más. De ti is kitaláltok mindenféle ritmust és dalt, ami eljut mihozzánk. És most már Omara is beszélhet!

– A kubai zene dallamvilága spanyol eredetű, valamint a gitár is – ami zenénkben nagyon hangsúlyos szerepet kap. Ugyanakkor a ritmus és annak változatos gazdagsága afrikai eredetű. E kettő kombinációja adja a hagyományos kubai zenét, amit soha senki nem hagyott abba. Játszottuk és énekeltük, s újabb és újabb ritmusok születtek. A fiatal zenészek persze valami mást akarnak, és ezzel sokszor felfedezik a régit újra. Így találták ki az új műfajt, a feelinget, ami ugyanazt jelenti, mint a neve, az angol szó: érzés, érzelem. Erről kiderült, hogy nem más, mint a régi boleró. Ilyen a salsa is, ami szintén az egyik jellegzetes, régi kubai dallamvilágból ered. Megtűzdelték modern hangszerelési elemekkel, így került át a popzenébe és népszerű lett világszerte. De attól ez még kubai zene maradt. Hű, de sokat beszéltem!

– Ibrahim említette, hogy a magyar ritmusok eljutnak Kubába. Ezen az európai koncertkörúton volt idejük ismerkedni egy-egy ország zenéjével?

– Ez az! Semmire sincs időnk. Szóljatok nekik, hogy adjanak rá időt, mert amióta megérkeztünk, egyfolytában játszanunk kell, aztán meg pakolunk és utazunk tovább! Ma este is utazunk. Ó nem, ma este még játszunk!

Este a Buena Vista Social Club húsz muzsikusa ugyanolyan könnyedséggel „haverkodott össze“ a koncert magyar közönségével, mint mondjuk egy falusi utcabálon a kubaiakkal, akiknek a zene, mint hallottuk, a vérében van.

 

 
Naptár
2021. December
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Óra
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    RENDELJ szeretteidnek, barátaidnak ASZTROLÓGIAI elemzést karácsonyra. Nagyon hasznos és fontos ajándék. Rendelj most!!!    *****    FRPG - Are you, are you, Coming to the tree, Where they strung up a man, They say who murdered three. - FRPG    *****    Szereted a fantáziával színezett középkoros szerepjátékokat? És a kalózokat? Ha igen, akkor itt a helyed köztünk! :3    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mindenkiben két farkas él, az egyik jó, a másik gonosz, és az éli túl, amelyiket etetjük.    *****    Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM