A kubai konyha a spanyol és afrikai konyha keveréke, és leginkább a helyi alapanyagokat használja. A legismertebb ételek: a fekete bab rizzsel, a csirke rizzsel (arroz con pollo) és a picadillo, ami darált marhahúsból és rizsből készül. Ezek mellett a levesek is népszerűek. Mindazonáltal az általános élelmiszerhiány miatt sokszor kell várnunk az állami éttermekben. A kubai sör (cerveza) remek és híresek a koktélok is.
Az országban a csapvíz fogyasztása nem ajánlatos. Palackozott víz kapható az élelmiszerboltokban - a nagy meleg miatt napi kb. 2 -3 liter folyadékfogyasztás javasolt. A kubai hatóságok szigorúan ellenőrzik az élelmiszerek behozatalát. Az állat-és növényfertőzések megelőzése érdekében tilos húsféleségeket, gyümölcsöt és zöldségfélét, növényi magvakat az országba bevinni. (Kivételt képeznek a konzervek). Több piac áll az országba látogató vendégek rendelkezésére, ahol a szezonnak megfelelő gyümölcsöt, zöldséget lehet vásárolni. A zöldségszezon október végétől május közepéig tart. Az árak ezeken a piacokon kubai pesóban vannak nyilvántartva. |